Bez wątpienia dieta ma ogromny wpływ na rozwój dziecka, szczególnie w najmłodszych latach jego życia. W związku z tym tak ważne jest to, aby rodzice zadbali o dobrze zbilansowane posiłki, które dostarczą młodemu organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych. Każdego dnia pociecha potrzebuje do prawidłowego rozwoju witamin, minerałów, białek, tłuszczy i węglowodanów. Wszystko to powinno zostać dostarczone organizmowi w naturalnej postaci z pokarmem. Jak dieta wpływa na rozwój dziecka w wieku przedszkolnym i na czym powinna się ona opierać?
Zdrowie i prawidłowy rozwój a dieta przedszkolaka – co radzi dietetyk?
Mianem przedszkolaka określamy dziecko, mające od czterech do sześciu lat. Jest to okres, w którym tempo wzrastania nie jest już tak szybkie, jak w okresie niemowlęcym, ale następuje intensywny rozwój pamięci i dziecko jest bardzo aktywne fizycznie. Potrzebuje zatem większego dowozu składników odżywczych, aby mogło się prawidłowo rozwijać – zauważa dietetyk Karolina Orzechowska z poradni dietetycznej Ovita. W wieku przedszkolnym pojawiają się także pierwsze cechy dymorfizmu płciowego. Właściwie zbilansowane posiłki zapewnią dziecku prawidłowy rozwój oraz sprawność fizyczną, intelektualną i emocjonalną. Dzieci znajdujące się w tym przedziale wiekowym potrzebują codziennie około 1400 kcal, gdzie 50-60% wartości energetycznej powinny stanowić węglowodany, 30-35% tłuszcze i 12% energii białka. Bardzo ważne jest to, aby posiłki zawierały nie tylko odpowiednią ilość energii, ale także składników pokarmowych i płynów. Istotną kwestią są zarówno ilość, jak i właściwe proporcje makroskładników. Żywność powinna być jak najmniej przetworzona, świeża i gęsta odżywczo.
W posiłkach spożywanych przez przedszkolaki nie może zabraknąć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 oraz przeciwutleniaczy, które podnoszą odporność organizmu i chronią przed rozwojem chorób autoimmunologicznych. Kwasy omega-3 mają ogromny wpływ na funkcjonowanie komórek nerwowych w mózgu i komórek siatkówki oka. Bardzo ważne jest także to, aby każdego dnia dziecko zjadało z pokarmem adekwatną ilość wapnia i witaminy D, czyli składników niezbędnych do osiągnięcia optymalnej masy kostnej. Odpowiednio zbilansowana dieta, która nie obfituje w cukry, pozwala uchronić się przed cukrzycą, otyłością i nadwagą. Podawanie dzieciom dań wysoko przetworzonych, które obfitują w cukier i tłuszcz typu fast foody, przyczynia się do zaburzenia proporcji wagowo-wzrostowych. Prowadzi to także do pojawienia zaparć, wystąpienia niedoborów żywieniowych i alergii pokarmowych oraz do rozwoju próchnicy i problemów z koncentracją.